Az Elbai Filharmónia nagyratörő terv, de minden pénzt elnyel – – wie baut man eigentlich die elbphilharmonie?

A késlekedésekkel és az árrobbanással pénzügyi rémálommá változott az Elbai Filharmónia (Elbphilharmonie) nagyratörő terve Hamburg számára, amelyet a Hansa-város a jelképévé szeretne tenni.

Ma még senki sem tudja megmondani, hogy mennyibe kerül, sem azt, hogy mikor nyílik meg a közvetlenül az Elba folyó fölött emelt, 110 méter magas impozáns létesítmény. A második legnagyobb német város számára a tét a világ tíz legjobb koncertterme egyikének létrehozása 2150 férőhellyel és a főként a Los Angeles-i Walt Disney Koncertteremről ismert Toyota Jaszuhisa fémjelezte akusztikával.
A folyómederben emelt talpazaton, amelyen valaha egy 1700 pillér tartotta téglaraktár állt, jéghullámokat idéző, csupa üveg építmény tör a magasba. A két szint között, 37 méter magasan egy terasz található, ahonnan körpanoráma tárul a nyolcszáz éves, 4,3 millió lakosú városra, Európa harmadik legnagyobb kikötőjére.
A pekingi nemzeti stadiont is építő Herzon & de Meuron svájci tervezőiroda szállodát és luxuslakosztályokat is tervezett a koncertpalotához.
Eredetileg a kikötőnegyed fejlesztése jelképének szánt beruházás költségvetése 114 millió euró volt. A költségeket jelenleg 323 millió euróra becslik, és a számla összege még tovább nőhet. A megnyitást évről évre halogatják. Erederileg 2012-re tervezték (az építkezés kezdete után 5 évvel) ma úgy tünik, 2015 lesz az átadás éve.

Karl Olaf Petters, a városháza kulturális ügyekben illetékes szóvivője szerint “mindent nem lehetett előre látni”, így az építkezési gondokat és a jogvitákat sem. “A lelkesedés és az érdeklődés sértetlen, ez egy mágikus hely lesz” – fogalmazott.
Az építkezés hivatalos bemutatásakor Ole von Beust akkori polgármester közölte: az Eiffel-toronyhoz, a Szabadság-szoborhoz vagy a sydney-i operaházhoz hasonló jelképet kívánnak emelni.
“Nem tudom, lenne-e bátorságunk hozzá, ha most kellene elkezdenünk” – ismerte be a polgármester, amikor a tartományi jogú város megszorító intézkedésekre kényszerül az évi 550 milliós hiány miatt. (innen)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s