mindenik embernek a lelkében dal van – wie im himmel

tegnap este megnéztük ezt a nem mindennapi filmet. igaz nem újkeletü, hozzánk most ért ide egy dvd formájában. 18 év után a hétköznapi menyország volt kay pollak elsö filmje. pollak felmondott a rendezéssel, amikor a svéd miniszterelnököt, olaf palme-t utolsó filmjének egyik bemutatója után gyilkolták meg. a hétköznapi menyország 2005-ben a legsikeresebb svéd film volt, az idegennyelvü oscar díjra is jelöltetett. ne tévesszen meg senkit, hogy a játékfilm kategóriába soroltatott. cselekménye és mondanivalója viszont messze több a játéknál, sokkal inkább kökemény pszichológia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         amilyen sikeres daniel dareus karmester-karrierje, a zenén kívüli élete annál sivárabb és magányosabb. amikor egyik külföldi fellépésén szívinfarktust kap, orvosa tanácsára visszavonul. már gyerekként is arra vágyik, hogy elérje az emberek szívet a zenével, de be kell látnia, hogy karrierje során ettöl a céltól csak egyre távolabb került.

választása arra a kis svéd falucskára esik, ahol életének elsö 7 évét töltötte. megveszi az iskola épületét, ahova beköltözik. bár igyekszik kimaradni mindenböl, mégsem tud sokáig ellenállni a látszólagosan teljesen intakt kis falusi közösségnek. különösen nem, amikor a templomi kórust hallja énekelni. ezen az elhagyatott helyen az egyetlen lehetöség a zenével kapcsolatba kerülni a kórus, amelynek hamarosan vezetöje lesz. mindenki csodát vár a messziröl jött, világott látott karmestertöl – de senki nem tudja, hogy ki is ö valójában, mert karrierje kezdetén nevet váltott. nem tart sokáig, amíg ismét szembekerül gyerekkora aggresszív iskolatársaival.  sajátos zene-tanítási módszerei egyrészt hatalmas lelkesedést váltanak ki a kórus tagjaiból (föleg a nönemüek részérül), mások viszont egyre inkább  kételkednek abban, hogy céljai tisztességesek. ahogyan a kórus egyre gyorsabb tempóban fejlödik, ugyanúgy bukkannak a felszínre az elfojtott inuldulatok, sérelmek. nem csak danielben, a kórus tagjaiban is a csütörtöki próbák tartják a lelket. ki-ki rátalál saját magára a zenén ill. a közös éneklésen keresztül.

a végét nem árulom el, hátha valaki kedvet kap hozzá, hogy megnézze. az a fajta film ez, amit többször is meg lehet nézni. ezernyi apró részlettel egy-egy jelenetben. a karakterek bemutatása is ezernyi apró, nemcsak verbális, dolgon keresztül történik.  van benne persze  szerelem is, néha az ember már azt is hiszi, hogy most aztán mindjárt nagyon csöpögös lesz, de aztán a legeslegutolsó másodpercben mégis valami más történik és csöppet sem csöpög. a film különben is több olyan jelenetböl él, amikor az mond többet, amit éppen már nem mutatnak. ilyenkor egy jelenet végénél a legutolsó képkocka színe mutatkozik 1-2 másodpercre. aki szereti a lelkizös filmeket, itt biztosan megtalálja a számítását. márcsak a filmzene  miatt is érdemes megnézni.

daniel dareus ist ein weltbekannter dirigent. mit jedem konzert wird sein ruhm ein bisschen größer. nicht jedoch sein glück. schon als kind trumte er davon, durch die musik die herzen der menschen zu erreichen, doch scheint er sich nur immer weiter von ihnen zu entfernen. nach einem zusammenbruch auf offener bühne tritt daniel den rückweg an. er lässt die groe welt hinter sich und kehrt in sein schwedisches heimatdorf zurck. es liegt weit von jeder stadt entfernt in malerischer landschaft. ein gemischter kirchenchor aus laien ist die einzige form der musik, die ihm dort begegnet. doch als er mit diesem chor zu proben beginnt, wird er mit seiner begeisterungsfähigkeit und seiner hingabe an die musik bald zu einem fixpunkt der kleinen dorfgemeinschaft, die sich in glühende verehrer und wütende feinde teilt. daniels anwesenheit wird zu einem katalysator für alte sehnsüchte und lange schwelende konflikte… (text von hier).

wie im himmel ist  der erste film des schwedischen reggiesseurs kay pollak nach 18 jahren. er hatte mit der regie aufgehört, nachdem der schwedische ministerpräsident olof palme nach dem besuch seines letzten films ermordet worden war. der film ist nicht mehr ganz neu, 2005 wurde er für den besten fermdsprachigen-film-oscar nominiert. wer psychologisierende filme mag, wird nicht enttäuscht. die anderen sollten ihn schon wegen der landschaften und der filmmusik ansehen.

Reklámok

mindenik embernek a lelkében dal van – wie im himmel” bejegyzéshez ozzászólás

  1. jános, köszönöm. én most úgy várom, hogy menjen a tévében és felvegyük. be kell vallanom, hogy egy barátnömtöl kaptam kölcsön pár hete (khhhhm, ha jól emlékszem, úgy 8 hete lehet). diszkréten kérte, hogy jó lenn, ha lassan visszaadnám, mivel holnap találkozunk meg kellett a hétvégén néznem. most meg itt bánom, hogy miért nem korábban, mert tutira többször azóta újranéztem volna 😦

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s